Med hjerte for jorda
ØKOLOGI, DYRA OG FOREDLING
Gårdsdrifta
Kjøttproduksjon med kunnskap og smaker hentet fra Italia
Da vi flyttet til Rød hadde vi med oss erfaringer med å handle rett fra bonden i Italia. Og vi var vant til å ha mulighet til å velge produkter uten “sminkende“ tilsetninger.
Så da vi i det små startet opp med sau og senere storfe var det viktig for oss å selge varene fra gården direkte til sluttforbruker.
De første årene gjorde vi det ved å levere dyrene til et lokalt slakteri, få dem til å pakke hele lammeslakt i esker, som vi så leverte ut samme dag. På den måten fikk vi ikke solgt alt kjøttet direkte og det var da vi fikk ideen om å starte med litt enkel foredling. Tenk å kunne lage noe italienskinspirerte produkt av vår gode råvare!
Etter å ha vært i lære hos slakteren Luciano, på Simones hjemsted, Coazze, kom ideen om å utvikle en lammesalsiccia. Luciano hjalp oss med dette og vi har senere også gått flere kurs i Norge for å lære mer om kjøtt og kjøttforedling.
Med støtte fra Innovasjon Norge og Kraftfondet i Nesset har vi laga et foredlingslokale som kan benyttes til bearbeiding av både kjøtt og honning (og andre produkt, om vi ønsker og har kapasitet).
Om sommeren brukes lokalet til honningforedling og om vinteren til kjøttforedling.
I perioder leier vi inn hjelp i produksjonen, men foredlingen drives hovedsaklig av Marie. Barna får være med innimellom.
Økologi
Vi ønsker å drive så rent som mulig, utnytte alle gårdens ressurser etter beste evne og tilby gode, ekte og rene produkter.
Alle dyrene våre er grasfora og beiter i de samme områdene, men på ulikt tidspunkt. Alle bidrar på sitt vis med å forbedre beitene. Etter vi startet med bier har vi blitt stadig mer opptatt av å ha et mangfold av blomstrende arter i enga vår.
Alle dyrene våre beiter i utmark, og for oss gjør det dem til superhelter! Hvem andre klarer å omdanne utilgjengelige kratt og fjellurter til menneskemat? Både kyrne, sauene og biene beiter i Rødlia og på Rødfjellet store deler av året.
Alle våre produksjonsdyr er sertifisert økologisk. Det samme er jorda vi forvalter. Det betyr at vi forplikter oss til å ta imot en Debiorevisor én gang i året for full gjennomgang av drifta vår.
For oss handler det allermest om å ikke bruke kjemiske sprøytemidler på jorda hvor maten vår beiter. Hvor økosystemet holdes i balanse og eksterne innsatsmidler holdes til et minimum. De ekstra strenge kravene til dyrevelferd er bare et “pluss“.
Etter å ha lest Jordboka som kom ut i 2013 og senere gått kurset “holistic management” har vi i større og større grad også blitt oppmerksom på verdien av selve livet i jorda. Og rollen mikrober, sopp og bakterier i jorda spiller for å legge til rette for god og sunn vekst både for det som vokser der, de som spiser det som vokser der og igjen oss mennesker som konsumenter.
Gjennom holistic management har vi også blitt introdusert for konseptet “styrt beiting“, hvor vi i praksis bruker dyrene som redskap for å bedre jordkvaliteten. Dette er et superspennende felt og vi er klare for nerdete samtaler om dette anytime! Det samme gjelder bier, bisamfunn og ulike mekanismer og sammenhenger i bikuben. Og kjøtt-/ honningforedling for den saks skyld!
Dyra våre
I vårt valg av dyr har vi tenkt på hvilket fotavtrykk de gir. Både direkte og indirekte. Vi har prøvd ut å ha to typer små kuraser: tiroler gråfe og vestlandsk fjordfe. Begge er ralativt små av vekst og klarer dermed godt å fote seg i inn- og utmark uten å gjøre store skader på jorda gjennom tråkk. I tillegg er de “altetende” og omdanner kratt og skau på fjellet til menneskemat.
Sauene våre er av rasen gammelnorsk sau. Det er en liten og lett rase. Denne har lav kjøttfylde, men er til gjengjeld er fantastisk på smak. Spesielt når den er “brattbeita“ i utmarka.
Både kyrne og sauene bor i et åpent løsdriftsfjøs bygget av tre. Fjøsen satte vi opp selv i 2017. Dyrene “bor“ på halmtalle og har spiseareale i betong. De har konstant tilgang på mat og vann og vi streber etter at de skal ha gode liv her på gården. Dyrene blir ikke fora med kraftfór, unntatt litt som belønning og eller som “lokkemat“ ved sanking. Vi kan derfor trygt si at dyrene er grasfóra. Siden vi ikke gir dyra kraftfór etterstreber vi å ha mange gress og blomstertyper i enga vår, som blir til rundballer for vinterforing av dyrene. Vi tilsetter heller ikke ensileringsmiddel og opplever at vinterforet lukter og smaker godt. Og til slutt: en godt bevart hemmelighet: de fryktede ugressene har også næring og smak. Ja takk til det biologiske mangfoldet man har!
Biene har vi i egen bigård hjemme på gården om vinteren. På våren/sommermånedene flytter vi noen av dem til andre steder: Eidsvåg og Nesset Prestegård. Når sommerblomstringa er over sanker vi sommerhonning og flytter bikubene opp på Rødfjellet hvor de da beiter side om side med kyrne. Når det lir mot høst sanker vi også lynghonningen og biene blir innvintret nede på gården. Å drive med bier er tungt, til tider litt for spennende, man også akk så givende! Produksjonen vår følger naturen; noen år er gode og gir mye honning mens andre år er det lite overskudd å hente.